Het onderhouden van je spirituele tuin

Welkom, dit is Phylos.

Voor het bereiken van je hogere doel, de innerlijke vrede en het geluk waar iedereen naar streeft is meditatie weliswaar het belangrijkste middel, maar niet het enige.

Je hogere geest is als een spirituele tuin. Een tuin kan prachtig of verwaarloosd zijn. Je kunt er prachtige bloemen in planten, maar wanneer je je tuin niet bijhoudt zullen ze overwoekerd raken en misschien nooit tot volle bloei komen.

In je normale leven is je geest gevuld met allerlei wildgroei die net als in de natuur spontaan is komen opzetten. De wildgroei is ontstaan door alle beelden, meningen, gedachten en energieën die je je in de loop van je leven hebt opgenomen en eigen gemaakt, meestal onbewust en zonder duidelijke visie of richtlijn van je hogere geest. De tuin van je geest bevat zeker prachtige bloemen en planten, maar ook allerlei onkruid dat je er niet in zou willen hebben.

Het idee van spiritueel ‘tuinonderhoud’ aan je geest is zo simpel en zo bevrijdend dat ik het graag met je wil delen. Net als in een reële tuin is het helemaal aan jou hoe je wilt dat je tuin er uit ziet. Wat wil jij in je spirituele tuin laten groeien? Wil je rancune, bitterheid, strijd, egoïsme, verveling, leegte? Nee natuurlijk. Toch houden velen zich in gedrag, gedachten en soms in woorden bezig met oordelen, lezen van negatieve berichtgeving, of rationele discussies, terwijl ze hun liefde en spontaniteit, de eigenlijke natuurlijke staat van hun spirituele tuin onderdrukken. Net als in een echte tuin gaat datgene wat je voedt groeien. Als je je tuin een beetje bijhoudt en het onkruid in de hand houdt, kunnen prachtige planten opkomen en de ruimte hebben om tot een prachtige volle bloei te komen. Het is niet eens nodig het onkruid met wortel en al uit te roeien, als je maar zorgt dat het je tuin niet overwoekert. Wat je koestert gaat groeien en bloeien, wat je verwaarloost of negeert verschrompelt en sterft af.

Het principe is zo simpel dat bijna niemand het werkelijk consequent toepast en je weet, als je je tuin niet onderhoudt schiet het onkruid omhoog!

Wil je vrede, liefde? Richt je op die kwaliteiten en ontwikkel in jezelf het vermogen om deze kwaliteiten te ontwikkelen en te koesteren. Hoe?

Zodra je een vleugje dankbaarheid, liefde of schoonheid ervaart sta je er bewust bij stil. Concentreer je erop en vergroot het en het zal steeds meer toenemen. Stel dat je geld wilt creëren. Kijk dan naar je rekeningen en wees dankbaar voor alles wat je ontvangt, maar ook voor alles wat je uitgeeft, ook de belastingen en wees dankbaar voor al het moois wat je er voor terug krijgt. Stel dat je meer liefde wilt. Kijk naar een kind of je huisdier en voel de liefde, concentreer je er op en laat je er zo veel mogelijk door vervuld raken.

De andere kant is het wieden. Onderdruk je neiging tot negativiteit, doe niet mee aan discussies over hoe slecht wat dan ook is. Laad geen negatief karma op je door onaardig te zijn of door bijvoorbeeld vliegen of muggen dood te slaan. Als het je niet lukt aardig te zijn, zeg dan niks, vang muggen en vliegen met een glaasje en zet ze buiten. Je hoeft niet perfect te zijn, als je je onkruid maar blijft wieden.

Het klink haast te simpel om waar te zijn, maar het werkt zo enorm krachtig! Net als in een echte tuin komt er een moment dat het onkruid zodanig weg is dat de prachtige bloemen die je wilt koesteren zo groot, mooi en krachtig zijn dat ze het zonlicht ten volle opvangen en kunnen benutten. Voor je het weet zijn ze zo prachtig en gevoed door de zon dat je tuin zelfonderhoudend begint te worden.

Er is één kanttekening: soms kan het ‘onkruid’ dat wellicht door toedoen van anderen in je tuin terecht is gekomen zo groot en krachtig zijn dat je het je alleen niet lukt om te wieden of er te zeer tegen opziet. Dan kan het nodig zijn met hulp van anderen eraan te werken. En ook dan, zelfs al lijkt het een haast onmogelijke klus, alles wat je kunt doen om je spirituele tuin mooier te maken helpt om ook jouw tuin op den duur vredig, prachtig en gelukkig te maken.

Ik groet je in licht en liefde. Dit was Phylos. Namaste.