Hoe bestrijd ik de crisis?

Welkom, dit is Phylos.

In het nieuws vandaag kon je lezen over overstromingen in Amerika door de gestegen zeespiegel en over het uitsterven van een bijzondere zeeschildpad. Het nieuws over de zeespiegel was na een uurtje al weer verdrongen door ander nieuws. Het is een bericht in een eindeloze stroom, een bericht dat 15 jaar geleden tot enorme consternatie zou hebben geleid. Nu wordt er nog nauwelijks aandacht aan besteed. Is dit onverschilligheid? Nee, het is het proces van gewenning en aanpassing. Dit zijn basale biologisch bepaalde overlevingsmechanismes om in de aardse dimensie te kunnen voortbestaan.

Door het proces van gewenning kunnen mensen en dieren zich aanpassen aan tal van omstandigheden. Aanpassing aan de groepsnorm van dat moment geeft je veiligheid in de groep.

De andere kant van deze overlevingsmechanismes is dat gewenning en aanpassing kunnen omslaan in ontkenning en onverschilligheid. Dan dient het de overleving niet meer, maar leidt het tot collectieve achteruitgang. Dit proces lijkt zich mondiaal af te spelen en komt deels ook voort uit een machteloosheid ten opzichte van de problemen waar de mensheid voor staat.

Gewenning en aanpassing: “Mensen kijken gemiddeld ruim drie uur per dag naar de TV, dus het is heel normaal dat ik dat ook doe”. “Mensen drinken gemiddeld zo’n vier glazen alcohol per dag dus als ik er ook vier drink is dat normaal”. Hoe was dit 50 jaar geleden? Iemand die maar liefst drie uur per dag TV keek? “Anderen gooien lege blikjes in de berm, dus er is niets mis mee dat ik dat ook doe”. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te geven van dingen die mensen doen die ze eigenlijk beter niet zouden kunnen doen, maar waar niemand meer van opkijkt, omdat heel veel mensen dat doen.

Het goede nieuws is dat iedereen desondanks van binnen weet wat goed is en wat niet. Soms moeten mensen diep van binnen zoeken, maar het is er wel. Ieder kind dat een blikje in de berm gooit voelt ergens dat dat niet goed is. Mensen willen graag het goede. Het tweede goede nieuws is dat je het vermogen hebt om uit te stijgen boven de beschreven biologische automatismen. Het derde goede nieuws is dat wanneer je dat doet, je heel veel gelukkiger wordt.

Door uit te stijgen boven het massa-denken en boven de aanpassing aan wat ‘men’ lijkt te vinden openen zich het contact met je ziel en je levensdoel op aarde. Ik verzeker je dat je geluk dan enorm toeneemt en je leven wonderbaarlijke wendingen gaat krijgen. Of denk je dat je hier bent om drie uur per dag TV te kijken? Je gevoel van leven in verbinding neemt toe en je voelt dat je leeft. Je ziel geeft je duidelijk aan wat goed is en wat niet, zowel voor jou als voor de mensheid en de planeet. Je voelt dit van binnenuit en je leeft steeds meer in vreugde.

Lijkt dit ongeloofwaardig? Ik wil je twee oefeningen* voorstellen waardoor je wellicht hier al iets van gaat ervaren. De eerste is om een week lang een heer of dame in het verkeer te zijn. Rijd rustig, bijvoorbeeld maximaal 110 op de snelweg en laat met een hoffelijk gebaar voetgangers oversteken. De tweede is om in een straal van zo’n kilometer rond je huis** alle zwerfafval op te ruimen in plaats van je er aan te ergeren of erger, te vinden dat ‘de gemeente’ er meer aan zou moeten doen.

Je zou kunnen denken: “hoe kan dit de CRISIS oplossen?” Het antwoord is heel simpel: stel je eens voor dat iedereen zich zo zou gedragen! En dat iedereen op deze en vele andere vlakken ook de stem van zijn ziel zou volgen in plaats van vooral het eigenbelang na te streven.

De oplossing van de crisis ligt uiteindelijk op het niveau van deze opening in bewustzijn. Door er zelf mee te beginnen straal je het uit naar je omgeving. Dit doe je energetisch: je straalt een andere energie uit, die mensen om je heen op een diep niveau oppikken en die iets wakker begint te maken. Maar ook gewoon op aards niveau: anderen zien jouw hoffelijkheid en zien hoe je afval opruimt. Ben je bang dat ze je raar vinden, of durf je af te wijken van wat jij denkt dat ‘normaal’ is?

Er zijn nog vele, vele voorbeelden te geven, maar hopelijk voel je je gestimuleerd om hier verder over te denken en op jouw eigen wijze het pad van je ziel te vinden.

Ik groet je in licht en liefde,

Dit was Phylos.

* Deze oefeningen komen uit het nog te verschijnen boek van Phylos “Leven in eenheid” (inmiddels uitgebracht onder de naam "Leven vanuit verbinding")
**De straal van een kilometer is vooral voor die mensen die buiten wonen. Als je in een stad woont, ie het reëler om een veel kleiner gebied te nemen.