Saamhorigheid

- Phylos, gechanneld door Jeroen Kuyper -

‘Welkom, dit is Phylos.

De laatste paar jaar vindt er een enorme omwenteling op aarde plaats, waarbij alles wat veilig en zeker leek, wankelt. De corona epidemie, de grote problemen met het klimaat en nu de oorlog in de Oekraïne en de gevolgen daarvan, zijn drie grote problemen waar de mensheid momenteel voor staat.

Je geest verliest nuance bij gevaar
De menselijke geest reageert bij acuut gevaar door snel en daardoor zwart/wit te denken, simpelweg omdat er geen tijd is om de nuances rustig af te wegen. Deze tendens van de geest zien we terug in de reactie op de huidige dreigingen in de wereld: mensen neigen al gauw naar het innemen van sterke standpunten en bijten zich vervolgens ook nog eens steeds meer vast in hun vermeende gelijk. Dit geldt voor alle partijen. Ook bij spirituele mensen zien we helaas extreme standpunten over wat waarheid is, met weinig tolerantie voor andere gezichtspunten.

Er zijn relatief weinig mensen die zeggen: ‘Ik weet er te weinig van. Ik heb geen mening.’ Of ‘De waarheid zit vast ergens tussenin’.

Het probleem bij de soms felle discussies, waarbij mensen zelfs vrienden verliezen, is dat het niets oplost. Het verlamt alleen maar. Je ziet het ook terug in de politiek, waar discussies extremer worden. Het gaat regelmatig niet om oplossingen, maar om gelijk krijgen en manipulatie, terwijl de werkelijke oplossingen vooruitgeschoven worden.

De straal van macht houdt van verdeeldheid
Het is van belang om hier doorheen te kijken en te zien dat juist degenen die macht en rijkdom hebben, baat hebben bij deze verdeeldheid. Het gevolg is namelijk dat ze hun bevoorrechte posities kunnen blijven behouden.

Door de nieuwe opkomende straal van saamhorigheid en liefde komen er gelukkig steeds meer van deze processen aan het licht, maar het kan frustrerend voor je zijn om keer op keer te zien dat deze nieuwe straal nog niet sterk genoeg is om de werkelijke omwenteling te bewerkstelligen.

Het is een grote valkuil om daardoor in verontwaardiging, boosheid en extremisme terecht te komen. Je ziet dit bijvoorbeeld gebeuren bij sommige voortrekkers, die idealistisch beginnen. Vervolgens lopen ze er tegenaan dat hun stem effectief wordt weggedrukt door vertegenwoordigers van de oude straal. Idealisme begint dan te verschuiven naar extremisme, precies waar deze vertegenwoordigers van de oude straal op uit zijn. Dan wordt het immers nog makkelijker om mensen tegen elkaar op te zetten en zelf buiten spel te blijven.

Wanneer je in de valkuil van boosheid of extremisme terecht komt, wil dat zeggen dat je je laat meeslepen in de energie van de oude straal van macht. Sommige idealisten worden zelfs zodanig door de straal van macht gegrepen dat ze deel gaan uitmaken van de structuren van deze straal, zoals je bij sommige politici wel ziet gebeuren.

Hoe je anders met je machteloosheid om kan gaan
Het is volledig begrijpelijk dat je je machteloos voelt. Je ziet al het leed van mensen, dieren, planten en de hele aarde zonder dat je er iets aan lijkt te kunnen veranderen. Sommige mensen raken angstig of depressief van al deze ontwikkelingen waar ze geen enkele grip op denken te hebben.

De manier om hieruit te komen is door uit te stijgen boven dit niveau van meningen, discussie en strijd, hoe lastig dit ook kan zijn. Laat je niet verleiden tot heilloze discussies over de toestand in de wereld. Natuurlijk kan je met vrienden gesprekken hebben over wat er aan de hand is. Maar dat is wat anders dan felle discussies waarbij elke partij overtuigd is van zijn of haar gelijk. Je kunt beter luisteren naar wat een ander vindt en waarom die dat vindt dan te proberen je eigen gelijk te halen (is je dat weleens gelukt??).

We zijn allemaal expressies van het goddelijke licht. Die ander, hoe verschillend die ook mag lijken, is dat net zo goed als jij. Dat maakt oorlog ook zo triest: zou een Russische soldaat minder mens zijn dan een Oekraïense? Was een Duitse soldaat in de tweede wereldoorlog minder dan een Engelse? Oorlog bestaat alleen maar bij de gratie van verdeeldheid, vandaar dat regimes er natuurlijk alles aan doen om hun militairen te doen geloven in hun boodschap, waardoor ze uiteindelijk tot vreselijke daden in staat blijken.

We zijn allemaal één familie, maar we laten ons door donkere krachten in de wereld uit elkaar spelen, en we vergeten dat we in liefde verbonden zijn.

Het donker kan niet winnen
Meditatie en andere spirituele activiteiten helpen je om die eenheid terug te vinden, stap voor stap. Je liefde en gevoel van verbondenheid worden zo steeds sterker. Bovendien begint jouw licht meer te stralen waardoor je een belangrijke bijdrage levert aan de omwenteling naar het nieuwe licht. Uiteindelijk kan het donker niet winnen van het licht, want het kan niet voorkomen dat het licht straalt. Ieder lichtje versterkt het totale licht, dus ook jij hebt wel degelijk invloed op de veranderingen in de wereld. Bovendien merk je door te mediteren, of je op andere manieren met spiritualiteit bezig te houden, dat je innerlijk rustig en stabiel blijft of weer in balans komt.

Natuurlijk kan je in de politiek gaan of op andere maatschappelijke manieren je bijdragen leveren aan positieve veranderingen. Er zijn genoeg mensen die hierdoor hele goede dingen in de wereld doen. Maar ook dan helpt meditatie en spiritueel leven om uit de valkuil van de macht en frustratie te blijven.

Dit was Phylos. Ik groet je in licht en liefde. Namaste.’

  • Op zondag 22 mei geven we een lichtdag in Dalfsen waarbij we de verbinding vieren met elkaar.
  • Op 15 en 29 mei geeft Froukje Qigong voor healing. Een krachtige helende cursus onder andere om stabiel en in balans te blijven.
  • Van 20-24 augustus geven we een cursusvakantie in Drenthe. Thema: overgave en vertrouwen, belangrijke kwaliteiten in deze overgangsperiode op aarde.