Afvallen en op gewicht blijven zonder dieet

– door Jeroen -

Afvallen zonder dieet, dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan wel. Dus mocht je van alles geprobeerd hebben en denken dat het toch allemaal niets helpt: er gloort licht aan de horizon. De meeste diëten besteden namelijk geen aandacht aan een van de belangrijkste aspecten, namelijk hoe je moet eten.  Wanneer je namelijk weet hoe te eten, kan het zijn dat je helemaal geen dieet nodig hebt om af te vallen of om op gewicht te blijven. We ontmoetten een vrouw die werkelijk alles al geprobeerd had en dacht dat ze een hopeloos geval was, totdat ze leerde om anders te eten. Binnen drie maanden was ze fors afgevallen.

‘Hoe te eten’, is zo verrassend simpel dat de kans bestaat dat je, wanneer je dit leest, in lachen uitbarst: is dat alles, komen jullie daar nu mee aan. Dat is toch allang bekend?!

Klopt, maar vrijwel niemand past het werkelijk toe. Het gaat namelijk in de eerste plaats over: goed kauwen. Voor de ouderen onder ons: Koot en Bie zeiden in 1977 in een sketch van de Klisjeemannetjes: “ Goed kauwe da’s belangrijk, goed kauwe, hè, dat je eten gelijkmatig in je bloed komp. Goed kauwe is je halve eten.”

Goed kauwen wil zeggen dat je je eten zo lang kauwt tot het bijna vloeibaar is. De Amerikaan Horace Fletcher propageerde in 1903 in zijn boek The ABC of Nutrition dat iedere hap 32 keer moest worden gekauwd - één keer voor iedere tand of kies. Door deze uitspraak is hij in die tijd wereldwijd bekend geworden.

De gevolgen hiervan zijn opzienbarend. Wanneer je goed kauwt - dus inderdaad gemiddeld wel 32 keer per hap - begint het verteringsproces in je mond door de enzymen van je speeksel. Dit is zoals het hoort: je hebt niet voor niets kiezen en speekselklieren in je lichaam. Je spijsverteringsstelsel heeft hierdoor veel minder energie nodig. Als brokken eten te lang in de maag blijven worden ze giftig en op deze manier voorkom je dat. Je gaat je fitter voelen en je komt meer in balans. Je gezondheid neemt toe: een mooi “bijeffect”. Wat er ook gebeurt, en dat zal je heel snel merken, is dat je lichaam je beter gaat aangeven wanneer je verzadigd bent en wanneer je honger hebt. Wanneer je te snel en met grote happen eet, heeft je lichaam niet tijdig door wanneer je verzadigd bent. Door rustig te eten en goed te kauwen, herstel je dit.

Geloof je niet dat het zo simpel kan zijn? “The proof of the pudding is in the eating” :). Probeer het en wellicht merk je al binnen enkele dagen verandering.

Maar wat doet dit stukje in de nieuwsbrief van een spirituele instelling, kun je je afvragen. Welnu, hoe je eet heeft ook veel met mindfulness te maken. Je kunt het effect van goed kauwen erg versterken door in stilte te eten en dankbaarheid te laten uitgaan naar het eten dat je eet, beseffen hoe gelukkig je je mag prijzen dat jij deze rijkdom hebt.  Hoe meer je, naast het goed kauwen, met aandacht eet, hoe sterker het effect is. Je lichaam, emoties en geest worden kalmer. Je zal zelfs merken dat je niet alleen rustiger, maar ook vredelievender wordt.

Wij passen bovengenoemde methodes toe in ons leven. Ook wanneer dat niet allemaal in jouw leven past - je wilt je kinderen bijvoorbeeld niet opleggen in stilte te eten – begin dan met deze simpele tip en geniet van het resultaat. Daarna kan je natuurlijk alsnog gaan kijken naar wat je eet, maar het begint met hoe je eet!