Phylos, gechanneld door Jeroen Kuyper

“Welkom, dit is Phylos

Vraag je je wel eens af of je voldoende liefde en geluk in je leven hebt? En wat versta jij onder liefde en geluk?

Misschien ken je het gevoel van vroeger, toen je een kleine jongen of meisje was. Wie weet heb je geboft met liefdevolle ouders en/of mooie ervaringen in je jeugd. Of was je als tiener tot over je oren verliefd en begon je te ontdekken wat liefde is. Mensen die langer bij elkaar zijn weten dat verliefdheid meestal overgaat in liefde. Ze voelen dat er iets verschoven is in de kwaliteit van het gevoel en ervaren het als minder onstuimig, maar wel dieper.

De meeste mensen die deze liefde in hun leven kennen, prijzen zich (terecht) gelukkig. Ze houden van elkaar en hun dierbaren, kinderen en huisdieren. Ze ervaren hun leven als zinvol en vervullend.

Helaas zal het zelden voorkomen dat je leven aan dit ideale plaatje voldoet. Mensen groeien uit elkaar, verhuizen of sterven, of je hebt werk waarin deze liefde lijkt te ontbreken. Wat moet je dan met je leven, hoe ga je om met diepe pijn of eenzaamheid? Hoe kan je gelukkig zijn wanneer je niet al die fijne mensen om je heen hebt?

Het is goed om te weten dat het bij de besproken vormen van liefde nog niet gaat over de hoogste liefde en het hoogste geluk dat je kunt ervaren. Deze begin je te ontdekken wanneer je een serieus spiritueel pad volgt. Hoe verder je op je pad komt, hoe meer liefde je begint te ervaren voor werkelijk alles om je heen.  Op het vlak van geluk ervaar je een hogere staat van geluk, die je gelukzaligheid of bliss kunt noemen. Je leert ook veel dieper te genieten van bijvoorbeeld de schoonheid van de natuur. Beide staten, die van hogere liefde en gelukzaligheid, zijn niet meer aan personen (of wat dan ook) gekoppeld. Je bent in contact met de basisenergie van het universum, die deze pure vorm van liefde is. Het is een liefde die zomaar zonder aanleiding vanuit je hartchakra ontspruit. Het is de pure kwaliteit van liefde, die ongehinderd door je heen stroomt.

Klinkt dit alles vaag of utopisch? Besef dat het gaat om ontdekkingen die door beoefenaren van spiritualiteit in allerlei vormen al duizenden jaren geleden gedaan zijn en in talrijke oude geschriften beschreven worden. In de yoga-leer wordt het de staat van Samadhi genoemd, maar er zijn vele benamingen vanuit verschillende religieuze stromingen. In de westerse wereld worden vaak de termen ‘verlichting’ of ‘zelfrealisatie’ gebruikt.  Het is een verborgen schat die in de huidige tijd voor steeds meer mensen binnen handbereik begint te komen. Deels doordat meer van de kennis, die vroeger uitsluitend voorbehouden was aan gevorderde discipelen, openbaar wordt. En deels doordat de hele mensheid aan het verschuiven is naar een hogere staat van bewustzijn, waardoor het relatief makkelijker wordt deze staten te bereiken.

Het gaat hierbij niet, zoals wel gedacht wordt, om een plotseling ontwaken in het licht en vervolgens altijd in deze gelukzaligheid ronddolen. Dit idee is ontstaan omdat het wel voorkomt dat iemand in één keer ontwaakt. Dit is spectaculair en krijgt vaak veel aandacht. Maar meestal gaat het om een geleidelijk proces, waarin je af en toe glimpen van deze staat ervaart in diepe meditatie, tot je opeens in deze verlichtingservaring bent, die vervolgens weer geleidelijk wegzakt. En dat is maar goed ook, want het is niet zo handig om in de supermarkt in de staat van verlichting je boodschapjes te doen. In dit geleidelijke proces nemen wel je ervaringen van liefde en gelukzaligheid, met ups en downs, steeds verder toe.

Een ander misverstand is dat wanneer je deze ervaring kent, je je onttrekt aan het aardse leven. Dit  is ontstaan omdat vele yogi’s en heiligen het aardse leven achter zich hebben gelaten en zich jarenlang terugtrekken, bijvoorbeeld in een grot in de Himalaya ’s. Minder bekend is dat waarschijnlijk nog veel meer heiligen gewoon onder de mensen zijn met een gezin en minder opvallende levens leiden. Wel bekend zijn bijvoorbeeld Lahiri Mahasaya (uit Autobiografie van een yogi) en natuurlijk Ghandi die in India de beweging van geweldloos verzet zo mooi vorm heeft gegeven. Het is eerder zo dat hoe meer je liefde toeneemt, hoe meer je de behoefte voelt iets voor anderen te doen, in wat voor vorm ook.

Sommige van de yogi’s die tijden afgezonderd leven, keren uiteindelijk ook weer terug in de maatschappij, om anderen met hun kennis te helpen. Daarnaast werken de yogi’s in de Himalaya ‘s op andere manieren aan het vergroten van het bewustzijn van de mensheid.

Het is niet zo dat wanneer je de hogere liefde en het hogere geluk leert kennen, je geen pijn en verdriet meer zal tegenkomen. Wel is het zo dat het gemakkelijker voor je zal zijn om er mee om te gaan en weer verder te kunnen.

Dit was Phylos, ik groet je in licht en liefde.

Namaste.’

Wil je leren hoe je via de weg van geleide meditaties staten van liefde en geluk kunt bereiken, kom dan kennismaken met diverse cursussen en opleidingen in de introductieworkshops op  4 september in Dalfsen en 12 september in Dalfsen.