Agnihotra – reinig jezelf en je omgeving door een dagelijks heilig vuurritueel

Agnihotra is een prachtig vuurritueel. Deze wordt iedere dag bij zonsopkomst en zonsondergang uitgevoerd in de ashram in India waar bij regelmatig te vinden waren (tot Corona kwam). Bij een Agnihotra offer je een kruidenmengsel aan het vuur tijdens het zingen van mantra’s.  Het ritueel komt uit de Veda’s; duizenden jaren oude geschriften uit India. Door het ritueel reinig je de atmosfeer en de atmosfeer reinigt jou van onzuiverheden in je wezen. Deze geef je over aan het vuur. De kracht van Agnihotra is eigenlijk alleen te ontdekken door het te ervaren.

In Oostenrijk volgden wij deze zomer een cursus in zonmeditatie. Deze werd dagelijks voorafgegaan door een mini-vuurritueel en oefeningen. Wij waren hier erg enthousiast over omdat  je dit kleine vuurritueel ook vrij eenvoudig zelf thuis kunt doen, bijvoorbeeld op je balkon of terras.

Het proces heet Agnihotra en wordt inmiddels door vele duizenden mensen over de wereld uitgevoerd.  Agnihotra is Sanskriet en betekent Vuuroffer. Het heeft hele bijzondere effecten op de atmosfeer en wordt ook veel in biologische landbouw gebruikt omdat het leidt tot bodemreiniging en gebalanceerde groei. In wetenschappelijk onderzoek worden de vele bijzondere effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en aarde teruggevonden.

Ik noemde het een mini-vuurritueel, maar vergis je niet: jouw kleine ritueel heeft een uitstraling van kilometers in de omgeving en het effect houdt de hele dag (of nacht) aan. Onze eigen ervaring tot nu toe is dat we ons er rustig, gebalanceerd en weldadig door voelen. Een leuke bevestiging was dat binnen een uur na onze eerste Agnihotra, onze tuin bezocht werd door zo’n 12 mussen die de hele dag gebleven zijn, terwijl we ze al weken lang niet meer in onze tuin gezien hadden. Binnen een uur! En nu zijn ze er weer dagelijks.

Agnihotra wordt gedaan met ghee (geklaarde boter) en rijst, waarbij gedroogde koeienmest in een koperen omgekeerde piramidevorm wordt verbrand. Het leuke is dat je de benodigdheden eenvoudig op internet kunt bestellen en je eigen Agnihotra ritueel thuis kunt uitvoeren. Je moet er alleen wel vroeg voor uit de veren want het ochtendritueel vindt plaats op het exacte moment dat de zon opkomt. Nu valt dat in september wel mee, maar in juni is het soms wel afzien, weten we uit ervaring met onze zonmeditatie. Voor ons is zowel de zonmeditatie als de Agnihotra een heerlijk begin van de dag, dus we hebben het er (meestal…) graag voor over.

Er is heel veel meer over Agnihotra te vertellen, wat te ver voert voor dit stukje, maar op internet kan je er veel over vinden. Er zijn beschrijvingen en filmpjes te vinden over hoe je het ritueel moet uitvoeren, maar het beste kun je het leren van mensen die het al toepassen. In Nederland kun je meer informatie vinden op homatherapy.nl. Bij deze sympathieke mensen kun je materialen bestellen of een cursus volgen.

Wij geven er zelf (nog) geen cursus in maar we overwegen in mei volgend jaar een cursusweek in Portugal te geven met zowel zonmeditatie als Agnihotra.