Meesters, Goden en heiligen

Onze India reis afgelopen najaar heeft ons zeer bijzondere geschenken gegeven. In sommige grotten in de Himalaya’s waar eeuwenlang yogi’s gemediteerd en geleefd hebben, hoefde je je ogen maar dicht te doen om in een bijzondere staat van eenheid te komen. Ook op andere plaatsen ontvingen we diepe ervaringen en inzichten. We bezochten veel plekken die in het leven van Paramhansa Yogananda van belang waren. Maar onverwacht bleken de ervaringen in de ashrams van Neem Karoli Baba en Anandamayi Ma misschien wel het meest verrijkend.

In het licht van de enorme liefde van deze meesters is ons hart verder opengegaan. Ook al hebben deze meesters al jaren geleden hun fysieke lichaam verlaten, op plaatsten waar ze geleefd hebben is hun energie nog voelbaar aanwezig. Dit is vooral het geval op de plaatsen waar ze zijn bijgezet, samadhi mandir’s. Normaal gesproken worden mensen in India gecremeerd. In het hindoe geloof wordt op die manier karma verbrand, waardoor de overledene in een volgende incarnatie op een hoger niveau verder kan. Maar meesters en heiligen zijn al vrij van karma. Als een gift aan hun volgelingen worden ze daarom niet gecremeerd, maar bijgezet. Op deze manier blijft het lichaam shakti, goddelijke energie uitstralen. De samhadhi mandir’s zijn dan ook veel bezochte pelgrimsoorden. We hadden niet verwacht dat de energie en liefde inderdaad zo krachtig voelbaar was. Heel bijzonder was ook de ervaring van het licht van Jezus in de grot waar hij waarschijnlijk in zijn niet beschreven jaren een periode heeft doorgebracht.

Tot onze vreugde bleek dat we deze ervaringen ook thuis in meditatie kunnen terughalen. Het is dan soms haast alsof Ananamayi ma, of Neem Karoli Baba, maar ook andere meesters die we bezocht hebben in de kamer aanwezig zijn en in zeker zin is dat ook zo.

Bhakti

We voelen ons erg gemotiveerd om deze verruiming via de weg van het hart in ons werk verder in de wereld te brengen. De lichtdag From India with Love, die we onlangs hebben gegeven, was een eerste stap hierin en werd zeer goed ontvangen. Het bleek mogelijk om onze ervaringen in India door middel van de meditaties over te dragen aan de deelnemers aan deze dag. Dat is erg stimulerend voor ons om verder te gaan met het uitdragen van dit pad van bhakti, zoals het pad van het hart in India genoemd wordt. Hierbij gaat het om liefde en devotie. Behalve meditatie hoort hier ook kirtan bij, het zingen van de vele namen van God, bij velen bekend als het nauw verwante mantrazingen. We hebben gemerkt dat kirtan erg openend werkt en een geweldige toevoeging is in het vinden van de eenheid, of zo je wilt, God van binnen.

De vele goden en heiligen in India

Voor mensen die zich weinig in het hindoeïsme hebben verdiept is het soms maar ingewikkeld of raar met al die goden en heiligen, soms half mens, half dier, of met vele hoofden en armen. Het wordt een stuk begrijpelijker wanneer je weet dat hindoes echt niet geloven dat er zo veel goden zijn, al is het verwarrend omdat ze deze wel goden noemen. Ook voor hindoes is er maar één goddelijk principe. Al die goden zijn in wezen verschillende aspecten of manifestaties van God. Zo is bijvoorbeeld Shiva, de vernietiger,  het aspect van het vernietigen van het ego om daarmee ruimte te maken voor het vinden van God en is Hanuman, de aapgod, het voorbeeld van perfecte devotie. Waar je je op richt is maar net wat je aanspreekt of wat je nodig hebt. Enkele voorbeelden van bekende mantra’s van namen van deze goden die in kirtan gezongen worden zijn ‘Hare Krishna Hare Rama’,  ‘Om Nama Shivaya’ en ‘Ganesha Sharanam’, maar er zijn er heel veel meer.

Uitnodiging

We willen je van harte uitnodigen je te openen voor dit pad dat zoveel vreugde in je leven brengt. Bij de vakantieweek in Portugal, op onze lichtdagen en in sommige cursussen zal bhakti en kirtan een grotere rol gaan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *