Loslaten en opnieuw beginnen

Oud en nieuw, dat zijn hele geschikte dagen om het oude los te laten en gereinigd daarvan een nieuwe start te maken. Dit loslaten was voor ons dit jaar wel heel letterlijk en verdrietig: op 31 december heeft onze lieve hond een spuitje gekregen. Hij was helemaal op en kon niet meer op zijn poten staan.

Maar loslaten en weer verder gaan zijn in wezen onderdeel van het leven en zeker ook van het gaan van een spiritueel pad. In het Hindoeïsme heb je drie vertegenwoordigers van het goddelijke: Brahman, Vishnu en Shiva. Brahman staat voor het nieuwe, een nieuwe start, een initiatie. Vishnu is de bewaarder. Hij zorgt ervoor dat wat je hebt ontwikkeld ook (een tijdje) kan blijven. Shiva is de vernietiger. Hij helpt je datgene los te laten dat je niet langer dient.

Ga eens na over welke van de drie kwaliteiten jij beschikt. Stel dat je alleen de kwaliteit hebt van het creëren (Brahman): dan heb je mooie ideeën naar het lukt je niet ze in de wereld te brengen. Als je niet beschikt over de kwaliteit van loslaten (Shiva) zal je vasthouden aan datgene dat jou niet meer verder brengt en draai je in wezen in een cirkeltje rond. Je hebt alle drie de kwaliteiten nodig voor een succesvol leven en een vruchtbaar spiritueel pad.

In onze nieuwe opleiding Spiritueel Wakker! waarin 25 jaar ervaring met onze eigen ontplooiing en lesgeven bij elkaar komen, leer je al deze drie aspecten te activeren en (verder) ontwikkelen. Lees verder. Onze ervaringen in India de afgelopen twee jaar, waarbij we verschillende meesters bezocht en gesproken hebben vormen de directe inspiratie om nu met de opleiding te starten. Het is een unieke gelegenheid om een spirituele opening te bereiken die je leven op ongekende wijze verrijkt.De opleiding is zowel bedoeld voor beginners als gevorderden op het pad: je steekt in op je eigen niveau.

Wat zijn de doelen van de opleiding?

Het belangrijkste doel van de opleiding is dat je wordt wie je in wezen bent, de wijze, liefdevolle, stralende zelf. Van daaruit ontwaakt je grotere potentieel. Je levensdoel wordt helder. Vreugde, liefde, vrede en andere hoge kwaliteiten komen als vanzelf in je leven. In toenemende mate kan je situaties in je leven hanteren met kalmte en gelijkmatigheid.

Om dit te bereiken, is het in de eerste plaats nodig dat je heel wat lagen van je niet ware zelf afpelt, lagen van je persoonlijkheid die je eigenlijk niet dienen en je afhouden van je grootsheid, je liefde en je hogere doel. Dit is het loslaten, het vernietigen van het oude, Shiva. Daarnaast is het nodig dat je in meditatie al snel meer van je ware zelf gaat ervaren zodat je weet dat je werkelijke liefde en vreugde in jezelf kunt vinden en dit niet langer buiten jezelf hoeft te zoeken. Dit is Brahman, het nieuwe, de initiatie.

Deze twee processen werken op elkaar in: hoe meer lagen je afpelt, hoe meer je van je ware zelf zult kunnen ervaren en hoe dieper je ervaring van je ware zelf, hoe meer lagen door het licht oplossen.

De grotere structuur van de opleiding wordt met name in de eerste fase van de opleiding gevormd door de thema’s van Rishi (is verlichte meester) Patanjali. Eenvoudig gezegd gaat het bij Patanjali over stappen die je moet nemen als je de staat van verlichting wilt bereiken. Ook in deze filosofie zijn loslaten en opnieuw beginnen belangrijk, bijvoorbeeld het loslaten van jaloezie en gehechtheden en opnieuw beginnen met het creëren van een leven vol zuiverheid, tevredenheid en stilte in je geest. Op elke cursusdag staat zo’n thema centraal. Aan de hand daarvan doen we meditaties en oefeningen.

Binnen en naast deze algemene structuur doen we de processen en meditaties voor het activeren en verder doen ontwaken van de kundalini zoals die aan ons zijn doorgegeven door meesters Phylos en Saint Germain.

Ook verweven door de hele opleiding zijn:
* het openen van het hart, het doen ontwaken van je onvoorwaardelijke liefde
* healing, jezelf helen en leren anderen daarbij te helpen en
* het creëren van je eigen werkelijkheid. Dit doe je sowieso altijd maar je leert hoe te creëren wat je werkelijk wilt.

Dit is de algemene cursuslijn. Daarnaast maken we een soort uitstapjes zodat we ons andere werk met meesters Phylos en Saint Germain ook in de opleiding kunnen brengen. Het gaat daarbij onder andere om het activeren van de pijnappelklier en stappen die je kunt nemen voor en na je overgang naar het licht.

De methodes die we tijdens de opleiding gebruiken zijn onder andere geleide meditaties, qigong, oefeningen en mantra zingen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier meer over de opleiding. We starten op 27 januari. Het is mogelijk om alleen deze dag te komen als kennismaking.