Healing en ontspanning door te leven naar de orgaanklok

Ken je het Chinese systeem van de orgaanklok? Elke 2 uur van de dag is een ander orgaan optimaal actief in je lichaam. Ongeveer 12 uur later is juist het dieptepunt voor dat orgaan. Als je in harmonie leeft met je lichaam, neem je rust als bepaalde organen moeten worden opgeladen en ga je bijvoorbeeld ontbijten als de darmen en/of maag actief zijn. Doe je dat niet, dan creëer je verstoringen/blokkades in je lichaam. Als je bijvoorbeeld te laat naar bed gaat en midden in de nacht gaat eten, haal je je lichaam uit haar natuurlijke ritme. Je eet dan terwijl je lever en je galblaas bezig zijn met ontgiften en rust nodig hebben. Natuurlijk is dat voor een keertje niet zo erg maar als je dit systematisch doet kan je lichaam zodanig uit balans raken dat je fysieke ongemakken krijgt en uiteindelijk ziek wordt.

Dit is de orgaanklok:
23.00-1.00 galblaas
1.00-3.00 lever
3.00-5.00 longen
5.00-7.00 dikke darm
7.00-9.00 maag
9.00-11.00 milt en alvleesklier
11.00-13.00 hart
13.00- 15.00 dunne darm
15.00-17.00 blaas
17.00- 19.00 nieren
19.00- 21.00 pericardium (hartvlies of hartzakje – bescherming van het hart)
21.00-23.00 drievoudige verwarmer

Chunyi Lin is de grondlegger van Spring Forest Qigong. Deze vorm van qigong bestaat uit actieve oefeningen en een healing methode die ik al jaren beoefen. Als mensen bij hem komen met (soms zeer ernstige) klachten, gaat hij eerst eens na hoe ze eigenlijk leven. Mensen met een kinderwens bijvoorbeeld die maar niet zwanger kunnen worden, blijken dikwijls veel te laat naar bed te gaan en niet op tijd te eten. Met het simpele advies om 22.00 uur naar bed te gaan en om 6.00 uur op te staan, is menig vrouw zwanger geworden! Over het algemeen komt het erop neer dat je het beste kunt leven zoals het is bedoeld: opstaan als de zon opgaat en gaan slapen als het donker wordt.

Je kunt nog veel meer aflezen uit dit systeem. Stel dat je elke nacht om 3.30 uur wakker wordt. Dit is een tijdstip waarop de longen actief zijn. Mogelijk heb je een blokkade in je longen en is dat de reden voor je wakker worden. Als je griep hebt (nieren), kan je het beste rustig aan doen tussen 17.00 en 19.00 uur. Niet te veel mentale arbeid maar juist de nieren opladen met een nier versterkende qigong oefening bijvoorbeeld met zachte vuisten kloppen op de stuit, en een lichte maaltijd om de nieren te ondersteunen. Als je inzakt tussen 15.00 en 17.00 uur (blaas) heb je misschien te weinig water gedronken.

Ook in elk seizoen is een bepaald orgaansysteem actief: in de herfst de longen, in de winter de nieren, in de lente de lever, in de zomer het hart en in de nazomer de maag. Je ziet dat bij de overgang naar de herfst veel mensen verkouden worden (longen), in de winter heerst de griep (nieren) en in de zomer heb je de meeste hartinfarcten. Als je deze systemen dan combineert: heb je een zwak hart, neem dan in de zomer rust van 11.00 tot 13.00 uur en ga niet in de felle zon.

Een mooie manier om te werken aan je eigen gezondheid. Succes en we horen graag je ervaringen!