Devotie en heling

Het woordenboek zegt over devotie: “de toewijding aan een hogere macht of waarheid”. In India zie je devotie overal op straat en in de tempels: iedereen is bezig met het aanbidden van aspecten van het goddelijke, zoals Shiva, Ganesha of Krishna. In Rishikesj is een tempel waar 24 uur per dag het Hare Krishna wordt gezongen voor wereldvrede. In New Delhi bezochten wij een Sikh tempel waar iedereen gratis een maaltijd kan krijgen, 24 uur per dag.

Devotie komt voort uit een diep verlangen om God of de Goddelijke Moeder of wat ook maar wat voor jou het hoogste, het mooiste, of onvoorwaardelijke liefde vertegenwoordigt te ervaren. Als je je in gebed, of zang richt tot die hoogste macht met alle liefde in je hart, open je je voor haar zegeningen.

Dit kan leiden tot krachtige helende ervaringen. In India heb ik zelf zo’n krachtige ervaring gehad in de ashram van Anandamayi Ma, ook wel gewoon “Ma” genoemd. Anandamayi Ma betekent: de van goddelijke vreugde doordrongen moeder. Ze leefde van 1896 tot 1982. Op internet zijn verschillende filmpjes te vinden van haar prachtige verschijning. De dag dat we op weg waren naar haar ashram begon al met een mooie gebeurtenis: een van de deelneemsters van onze groep die zich al enkele dagen niet lekker voelde, had innerlijk tot Ma gebeden om healing zodat zij in staat zou zijn die middag Ma’s ashram  te bezoeken. Een paar minuten na haar gebed kreeg ik de ingeving haar te vragen of ze een healing op afstand van mij wilde ontvangen in de trein, wat ze dankbaar aanvaardde. Toen ik later hoorde van haar gebed aan Ma werd ik vervuld met een gevoel van blijheid omdat ik kennelijk dat signaal had opgepakt. Die middag de ashram binnenlopend werd ik vervuld met een diep gevoel van liefde en een sterke geur van rozen terwijl er geen bloem te bekennen was. Ik liep naar het gedeelte van haar vroegere slaapkamer en bad tot Ma om een ervaring van moederliefde, een liefde die ik in dit leven weinig heb gekend. Onmiddellijk voelde ik een bad van liefde over mij heen komen, een totaal worden opgenomen in een onvoorwaardelijke liefde. Dit was een overweldigende ervaring. Ik had wel eeuwig op die plek willen blijven, en nog dagen erna had ik een gevoel van gelukzaligheid. Een diepgaande heling heeft daar voor mij plaatsgevonden.

Devotie is geen 'deal': “als ik twee keer per dag bid, dan zal het goddelijke mij genezen”. Zo werkt het niet. Devotie doe je puur uit liefde voor het goddelijke. Zegeningen komen op het moment dat je er klaar voor bent. Wel is het zo dat h oe groter je toewijding en verlangen in je gebed en meditatie is, hoe krachtiger het goddelijke reageert.We kennen de krachtige werking van meditatie. Daarnaast kunnen ook bidden en zingen met heel je hart diepgaande healing brengen. Als je dit doet met een krachtig verlangen, kan het je helpen uiteindelijk de ervaring van eenheid te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *