Na de ‘bliss-ervaring ‘ komt de was | over verlichting


Bestaat verlichting?

Het begrip spirituele verlichting geeft nogal wat verwarring. Er zijn mensen die denken dat je verlicht bent als je volledig in het nu bent of als je een bepaalde ervaring hebt gehad. Ook gaan er stemmen op om het begrip maar af te schaffen, omdat het niet zou bestaan. En dan is er de kwestie van mensen die verlicht zijn, of zeggen of denken het te zijn, dit kunnen overdragen? Ik wil hier graag verduidelijking over geven.Om te beginnen: spirituele verlichting bestaat zeker. Er zijn verlichte mensen en hun aantal neemt toe. Dit komt omdat de energieën op aarde aan het verschuiven zijn, waardoor hogere staten van bewustzijn gemakkelijker bereikbaar worden. Desondanks is het zeker geen staat van zijn die je in een cursusweek kunt bereiken. Er zijn wel gevallen bekend van mensen die in één keer de verlichting bereikt hebben, maar het gaat daarbij om mensen die in eerdere levens al zeer veel aan  hun spirituele ontwikkeling hebben gewerkt.

De verlichtingservaring
Er is een belangrijk verschil tussen het hebben van een verlichtingservaring en het verlicht zijn. Veel mensen die denken verlicht te zijn, hebben een verlichtingservaring gehad. Om zo'n ervaring te kunnen krijgen moet je wel al behoorlijk gevorderd zijn op het spirituele pad, maar je bent dan nog niet verlicht.

Een echte verlichtingservaring kenmerkt zich door de ervaring van het zijn van alles. Dit is wat anders dan wanneer je in de natuur bent en je plotseling één voelt met alles. In dat geval is er nog een waarnemer. Bij de verlichtingservaring los jij als waarnemer op in het licht. Tegelijkertijd ben je je op een hoger niveau nog steeds bewust van dit alles, maar het is ver voorbij je normale denken en ervaren. Je bent. Je ervaring is er een van enorme liefde en bliss. Vaak wordt gezegd dat er geen woorden voor deze ervaring zijn, want het is voorbij woorden. Kenmerken zijn enorme liefde voor alles en grote gelukzaligheid.

Als je veel mediteert kan je prachtige ervaringen van liefde en licht hebben, maar meestal zonder dat dit de echte verlichtingservaring is.

De staat van verlichting
Er is een boeddhistisch gezegde dat na de verlichting de was komt. En zo is het. Na deze prachtige verlichtingservaring is alles weer “normaal” en moet je gewoon weer je potje koken, de was doen en de hypotheek betalen. Waarschijnlijk merk je wel dat er iets veranderd is: je liefde voor alles en iedereen is toegenomen en er is een diepere stilte van binnen. Soms merk je dat je helderziendheid of andere vermogens zijn toegenomen. Maar het kan ook zijn dat de vuile was aan de oppervlakte komt: alles in jou dat nog niet past bij de hoge lichtfrequenties komt boven en wil worden opgelost. De staat van verlichting is pas bereikt wanneer je deze ervaring vast kunt houden of op zijn minst wanneer je maar wilt kunt oproepen.

Is verlichting over te dragen?
Ja en nee. Grote meesters zijn zeker in staat hun energie en ‘grace’ over te brengen op gevorderde discipelen. Let op het woord "gevorderde". Gevorderd wil niet zeggen het aantal meditatiekilometers dat iemand heeft afgelegd. Gevorderd gaat over de staat van het hart: hoe open is iemand, hoeveel liefde heeft hij? Is iemand eraan toe om dit zetje van de meester te ontvangen?

Door regelmatige meditatie kun je ook je liefde ontwikkelen, maar het is geen rechtstreeks verband. Het is zeker niet zo dat je verlichting bereikt door alleen maar in het gezelschap van een verlicht meester te zijn. Wel kan dit gezelschap je helpen om te zien wat er van wezenlijk belang is in je innerlijke ontwikkeling. Maar het gaat om jouw spirituele ontwikkeling en jouw wil, verlangen en discipline om spiritueel te groeien. En nogmaals, degenen die ogenschijnlijk moeiteloos deze staat bereiken hebben er in eerdere levens hard aan gewerkt.

Valkuilen
Het spirituele pad op dit hoge niveau heeft enkele belangrijke valkuilen. Juist doordat de ervaringen zo bijzonder zijn en je helderziende gaven ontwikkelt, kun je je op ego niveau heel wat gaan voelen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld tot goeroe verklaren en denken dat je verder bent dan je in feite bent. Juist in dit stadium kunnen onopgeloste thema's met betrekking tot geld, seks of macht (de onderste drie chakra's) gaan opspelen. Het is niet voor niks dat er nogal wat verhalen zijn over misbruik op deze gebieden door sommige goeroes.

Dit wil niet zeggen dat alle goeroes zo zijn en je je dus van meesters en goeroes zou moeten afkeren. Je moet echter wel opletten en leren onderscheiden. Een echte meester weet wat er aan de hand is en laat dit niet gebeuren. Hij is bescheiden en zal niet proberen om indruk op leerlingen te maken.

Ook voor de leerling of discipel is er een valkuil. Deze kan zich gaan wentelen in het licht van de meester en er misschien een nieuwe identiteit of sociaal leven aan ontlenen. Op zich is daar niks mis mee, maar de valkuil is om vervolgens je werkelijke innerlijke groei te veronachtzamen.

Ik hoop dat mijn woorden verheldering hebben gegeven en wens je veel licht op je pad. Dit was Phylos. Namaste.’

Leer meer over verlichtingservaringen in onze cursus Awakening your Light Body.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *