Zonmeditatie Sunyoga

Sunyoga zomer 2024 - door Jeroen

Onze ervaringen met  de Sunyoga basiscursus in Winterswijk en de gevorderencursus in Oostenrijk
Enkele dagen voor aanvang van de cursus kregen wij bericht dat het uiterst onzeker was of Sunyogi zelf zou kunnen komen vanwege visumproblemen. Dat was voor de deelnemers maar zeker ook voor ons als organisatoren wel even een schok. Vijf deelnemers trokken zich terug maar gelukkig bleven er vijftien. Axel, de assistent van Sunyoga gaf de cursus op heldere en liefdevolle wijze. De sfeer was heel goed, bijzonder harmonieus en we denken dat alle deelnemers blij en tevreden waren en van plan om verder te oefenen met Sunyoga.

Enkele dagen daarna vertrokken wij naar Oostenrijk met Axel en een vriendin voor de gevorderdencursus. Hieronder een verslag:

Het is half 12 morgens en inmiddels al zo’n 30 graden, maar op de beschutte bergwei waar we in de felle zon zitten loopt de temperatuur al snel veel verder op. We zijn al vanaf 4 uur vanmorgen in touw: opstaan, fysieke oefeningen, chakra meditatie van een uur, uitgebreid oefenprogramma, ontbijt en nu installeren we ons voor een Sunyoga meditatie in de volle zon. In deze gevorderdencursus is het de bedoeling zo’n 1 tot 1,5 uur rond het middaguur in de volle zon te zitten, wanneer de zon op volle kracht is en het zonlicht in het wit van je ogen op te nemen. Direct na de beginnerscursus is dit nog niet de bedoeling. Je moet het geleidelijk opbouwen.

Even vraag ik me af of ik dit met deze temperaturen ga trekken, ik begin gelijk al te zweten. Maar het doel van de cursus lokt duidelijk: het bereiken van samadhi*, de staat van een open contact met het hogere, waarbij je tijdelijk buiten alle zintuigelijke en mentale ervaring bent. Alles in deze week werkt daaraan mee: allereerst is er het zeer intensieve programma van 12 uur per dag in het licht van Sunyogi Umasankar, die vanuit zijn verlichte staat de groep in zijn aandacht houdt en een intensieve reiniging in iedereen op gang brengt. Hiervoor is de grote intensiteit van het programma nodig, aldus Sunyogi. Doordat zijn visum niet tijdig is afgegeven, is hij weliswaar alleen via Zoom gedeeltelijk aanwezig, maar zijn bewustzijn is constant bij ons en dat is goed te voelen.

Vorig jaar hadden we de gevorderdencursus ook al gevolgd, maar dit keer is de zon veel sterker. Na enige tijd druipt het zweet langs mijn hele lichaam en het lukt me nog niet mijn ogen goed te krijgen: de zon is te sterk. Maar na het toepassen van een bijzondere yoga-techniek die je in deze cursus leert, kom ik in het licht en daarna gaat het makkelijker. Ik zie dat Froukje vergeleken met vorig jaar haar ogen al veel verder omhoog heeft gedraaid. Opmerkelijk is dat dit niet een kwestie is van je oogspieren oprekken: wanneer je oefent, gaan er stapsgewijs een aantal energetische doorgangen boven je derde oog open. Dit kun je voelen gebeuren. Daarna kun je je ogen verder omhoog draaien. Uiteindelijk kunnen de ogen zo ver omhoog draaien dat je alleen nog maar oogwit ziet. Dit is het geval bij Sunyogi zelf, maar ook bij Axel die de cursus leidt en een van Sunyogi’s meest gevorderde leerlingen is.

Froukje in 2023 en 2024. De rode ogen in 2023 komen door het loskomen van gifstoffen uit het lichaam

De oefeningen waarmee de dag begint geven een diepe reiniging, zowel fysiek, emotioneel en mentaal als spiritueel. Deze reiniging is voorwaarde om samadhi te kunnen bereiken. Sunyogi legt uit dat bijvoorbeeld met een volle maag samadhi niet bereikt kan worden.

Een ander belangrijke reden van de reinigingsoefeningen is dat de zonmeditatie er veel dieper door wordt. De zonmeditatie is het allerbelangrijkste onderdeel van de Sunyoga. In deze cursus leren we een gevorderde yoga-techniek toepassen om in een diepe staat van bewustzijn te belanden.

Deze combinatie blijkt bij iedereen vroeg of laat tot de ervaring van samadhi te leiden, voor sommigen heel spectaculair met diepe overstijgende ervaringen, voor anderen rustiger.

Hoewel samadhi in een aantal stromingen gezien wordt als het einddoel, zijn er verschillende stadia van samadhi. In de Sunyoga begint het pad naar het hogere pas echt na het bereiken van samadhi. Nu het contact met het hogere tot stand is gekomen opent zich een weg naar steeds hogere staten van bewustzijn. Babaji heeft al deze staten en de stappen ernaar toe heel precies doorgegeven aan Sunyogi. Ze staan beschreven in zijn boek Essence of Sunyoga. Bovendien heeft Babaji aangegeven waarom Sunyoga in deze tijd zo belangrijk is, gezien de ontwikkelingen op aarde. Dit staat niet in het boek beschreven, maar Sunyogi legt het uit tijdens de cursus. De aarde heeft op dit moment veel verlichte mensen nodig. Sunyoga is Volgens Babaji de methode om dit in de huidige tijd te bereiken.

Voor ons ruim voldoende motivatie om deze pittige cursus opnieuw te volgen.

Na afloop voelen we allebei dat er veel gebeurd is en nog steeds gebeurt. De geopende chakra’s laten nog oude patronen omhoogkomen en oplossen en we voelen een verdieping in onze meditaties. Ik ben na een paar maanden kwakkelen met mijn gezondheid weer goed hersteld en ook Froukje voelt zich sterker en gezonder. De kracht van de zonyoga is ongekend. We hopen dan ook dat in de toekomst velen de weg naar Babaji’s gift aan de mensheid weten te vinden.

*deze staat is in een meditatie binnen met gesloten ogen een stuk makkelijker te bereiken. Dit merkten we al bij de cursus Awakening your Light Body en vervolgen daarop. Ook veel van de aan ons gegeven meditaties van Phylos en Saint Germain geven dat effect van expansie, tijdloosheid en bliss.

Waarom zou je dan zonmeditatie doen? Omdat dit licht dat via je oogwit binnenkomt, de 5 elementen begint te balanceren. En dat heb je nodig voor optimale gezondheid en welbevinden.