Goeroe-allergie en goeroe-fobie

Koorddanser april 2010 (lezersreactie)

In Koorddanser van februari stond een mooi interview met Jeff Foster die al op jonge leeftijd verlicht is geraakt. Aan de andere kant stond op de pagina ernaast een artikel waarin gewaarschuwd wordt voor ‘geestelijk misbruik’. En in de laatste Spiegelbeeld las ik in een artikeltje van Chantal van Weezel – die er op het fotootje overigens erg licht uitziet -  dat ze altijd een enorme hekel aan goeroes en meesters heeft gehad en even kneep mijn hart samen. Onlangs is er een boek verschenen over de gevaren van geestelijk misbruik van Aleid Schilder, erg positief beschreven in Koorddanser. Waarom toch, vraag ik me af. In België is er een goeroe geweest die een moord pleegde, lees ik. En natuurlijk kunnen de bekende voorbeelden als het drama van de Jones sekte in Jonestown uit 1978 (sic) van stal gehaald worden.

Vanwaar deze angst? Er bestaan in deze wereld helaas egoïsten en oplichters, en als je je aandacht er op richt ze te vinden lijkt de wereld er vol van te zitten. Net zoals de wereld nu opeens vol terroristen schijnt te zijn. Zoekt en gij zult vinden!

Maar is het niet zo dat 99% van de mensen, en ook leraren en goeroes, gewoon integer zijn en hun best doen er het mooiste van te maken? Als er wel eens een vliegtuig neerstort, of er in 1980 of daaromtrent een vliegtuig gekaapt is, betekent dat dan dat vliegen onveilig is? Hoeveel leraren, meesters en goeroes telt ons land en hoeveel plegen er een moord of zijn uit op seks, macht of zelfverrijking?

Maar er is meer dan deze angst alleen. Op vrijwel alle gebieden in het leven accepteren we moeiteloos meesters en goeroes. Bij alles wat je goed wilt leren, of het nu tennissen is of een studie die je wilt volgen, zoek je goede leermeesters. Maar als het om spirituele groei of verlichting gaat willen mensen opeens zelf het wiel uitvinden.

Op de een of andere manier bestaat er een grotere angst voor manipulatie en bedrog door spirituele leraren dan door andere leraren. Weleens een topsporter ontmoet die het zonder coach wil stellen? Zou het kunnen dat er bij de goeroe-allergie een collectief trauma meespeelt over hoe we als kind door religie zijn gemanipuleerd?

En waarom kneep mijn hart even samen? Het moge duidelijk zijn: ik volg een goeroe en loop over van enthousiasme over hoe prachtig het is en welke sprongen ik in mijn groei gemaakt heb. Sinds ongeveer 1993 zijn mijn vrouw en ik serieus op een spiritueel pad. Van goeroes moest ik lange tijd overigens ook niets hebben, dus ik ken de allergie maar al te goed. Tot we in 2002 in aanraking kwamen met de Amerikaanse avatar Prema Baba Swamiji, via zijn boek De Initiatie (verschenen bij Ank Hermes), waarin hij zijn wonderbaarlijke en ontroerende ontmoeting met Babaji in India beschrijft. Het boek raakte ons zo diep in ons hart dat we hem hebben opgezocht en sindsdien gegrepen zijn door wat hij ons brengt. Hij bepleit overigens hartstochtelijk dat je verlichting in jezelf moet vinden en er niet voor naar Amerika of India hoeft te reizen, wellicht een pluspuntje in de ogen van degenen met goeroe-allergie. Maar tegelijkertijd worden we door de initiaties en de prema shakti die we ontvangen tot spirituele hoogtes gebracht die heel moeilijk in woorden te beschrijven zijn en die we zonder goeroe waarschijnlijk niet of heel moeilijk hadden kunnen bereiken.

Serieuze volgers van integere goeroes zullen dergelijke ervaringen ongetwijfeld voor zichzelf herkennen.

Mijn suggestie is dan ook vooral om bij jezelf te rade te gaan waar je eventuele afkeer van goeroes vandaan komt. Misschien is het de angst om jezelf in te leveren, of om in een enge sekte terecht te komen waar je geen eigen wil meer hebt. Ik nodig je uit dergelijke clichés onder de loep te nemen. Je ontzegt jezelf namelijk de hoogst denkbare spirituele groei. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ik nog gewoon op mijn werk kan functioneren en zelfs mijn gevoel voor humor niet is aangetast. Ook ben ik nog steeds een volledig zelfstandig functionerend mens. Helaas trekken uitwassen altijd veel aandacht. Helaas, omdat ze angst voeden die mensen kan afhouden van iets dat in het algemeen erg voedend en mooi kan zijn.

Of durf je ook niet meer de straat op of te reizen nu de wereld zo vol terroristen schijnt te zitten? Gelukkig hebben wij mensen zoiets als kritisch vermogen. En als je daaraan twijfelt kun je misschien steun vinden in het boek van Aleid Schilder of in andere richtlijnen waaraan je een goede goeroe kunt herkennen. Net zoals je kritisch kunt zijn over de keuze van je huisarts, therapeut of nieuwe auto.

 

Jeroen Kuyper, Israna Lichtcentrum, www.israna.nl