Artikel over Sathya Sai Baba

Reactie van Froukje op het artikel in het juninummer van de Koorddanser over Sathya Sai Baba

Verschijnt in het juli/augustusnummer 2011 in de Koorddanser bij lezersreacties.

Het artikel in het juninummer 2011 over Sai Baba deed me denken aan twee uitspraken van mijn goeroe;

De eerste is: ‘als je op zoek gaat naar fouten zal je er vele vinden.’
En de tweede: ‘de denker denkt en de bewijzer bewijst’.

Om met deze laatste uitspraak te beginnen: je gelooft iets en zoekt vervolgens naar bewijzen om je geloof te bevestigen. Dat doet iedereen en meestal is er heel wat voor nodig om je van je geloof af te brengen. Hoe vaak hoor je mensen zeggen: ‘ik dacht het verkeerd. Het is toch anders.’ Het gekke is dat de zogenaamde bewijzen ook altijd te vinden zijn. Zo zal de vereniging tegen kwakzalverij altijd ‘bewijzen’ vinden om de zogenaamde kwakzalver in een kwaad daglicht te zetten.
Het lijkt mij vreselijk om bij deze vereniging te zijn want je bent altijd op zoek naar fouten die mensen maken en word je daar nou gelukkig van?
Wat de eerste uitspraak betreft: laat een willekeurig persoon in je opkomen en denk eerst aan alles wat deze persoon in jouw ogen niet goed doet. Hoe voel je je daarna? Laat nu alles opkomen van dezelfde persoon wat deze wel goed doet. Hoe voel je je nu? En wat zegt nou wat over wie? Zijn niet al onze oordelen een deel van onze eigen geest en komen negatieve oordelen niet voort uit onze eigen pijn en onvolkomenheden.
Een goeroe is geïncarneerd om anderen te helpen hun ware zelf te vinden. Zoals onze goeroe het uitdrukt: ‘als je wilt leren tennissen ga je naar een tennisleraar, als je wilt leren auto rijden, neem je rijles. Waarom zou je dan niet een leraar nemen als je zelfrealisatie wilt bereiken. Iemand die het pad kent en die je kan helpen jouw weg te vinden.’ Een echte goeroe herken je mijns inziens aan twee dingen: als je bij de goeroe bent voel je je opgetild in het licht en in zijn of haar liefde. Je kijkt de goeroe in de ogen en ziet pure liefde voorbij de persoonlijkheid. Heb je moeder Meera wel eens in de ogen gekeken? Dan weet je wat ik bedoel.
Daarnaast zal de echte goeroe je altijd helpen om je eigen goddelijkheid te vinden. Hij/zij is er niet op uit om zelf vereerd te worden maar om je te helpen jezelf te eren. De echte goeroe ziet alleen het positieve in jou en dat tilt je op en helpt je op je pad. Onze goeroe zal er alles aan doen om je te helpen het oude, dat wat je niet bent, los te laten. Zo kan hij tijdenlang geen seminar geven zodat je wordt terug geworpen op jezelf, op je eigen kracht. Hij doet dat niet omdat hij het leuk vindt zijn leerlingen zo lang niet te zien maar omdat hij weet dat hij er is om je te helpen, daar waar je zijn moet: in je eigen goddelijkheid.
Sathya Sai Baba is niet mijn goeroe en ik ben nooit bij hem geweest. Maar als ik me afstem op zijn energie voel ik alleen maar liefde. Als ik foto’s van hem zie, zie ik liefde in zijn ogen. Je kunt er anders over denken maar heb je dan werkelijk naar jezelf gekeken?