Artikelen

Leegte en verbinding - door Froukje

07 juni 2016

Een gevoel van leegte, wat is het?
Iedereen heeft dat wel, een dag of week, of zelfs een hele periode waarin je leegte ervaart. Een contrast met dagen waarin je tevreden bent, geniet van een wandeling of van het contact met je kinderen. Als je een gevoel van leegte hebt, voel je je alleen, alsof de verbinding weg is, je geen doel hebt en niks kunt bedenken wat je bevrediging geeft.

Je zal in zo'n toestand vaak proberen afleiding te zoeken: een film kijken, iets leuks kopen of hard werken. Dat geeft misschien wel afleiding maar onderliggend blijft het gevoel van leegte bestaan.

Wat zijn de oorzaken?
Een belangrijke oorzaak van je leeg voelen is dat je geen contact met je ziel hebt, of je je hier nu wel of niet bewust van bent. Dit kan tijdelijk zijn of chronisch. Je leeft je leven maar je weet eigenlijk niet waarom. Je mist een doel. Je ziel is tevens een ingang naar het goddelijke of zo je wilt, het universele licht. Je voelt je daarvan afgescheiden. Alsof je alleen bent als een druppel in de oceaan zonder contact met die oceaan... allemaal afgescheiden druppels zonder samenhang. Als dat gevoel blijft, kan je somber en depressief worden.

Ook kan het zijn dat je je in een periode bevindt waarin het ene is opgehouden en het volgende nog niet begonnen. Dat kan zijn na een verbroken relatie of een afscheid, maar het gevoel kan zich ook op het gebied van bezigheden of werk afspelen. Wij hebben dat zelf ook ervaren. Zo hadden we enkele jaren geleden een periode met opeens veel minder cursisten. Dat gaf eerst een gevoel van leegte, totdat we ons realiseerden dat we ons moesten bezinnen op ons cursusprogramma en op de invulling van ons leven. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een geheel nieuwe richting in mijn (Froukje 's) werk met de Spring Forest Qigong en voor Jeroen tot het starten van een eigen psychotherapiepraktijk. In dit geval is de leegte die je ervaart een overgangsperiode waarin je je goed kunt bezinnen op de volgende stappen.

Een gevoel van leegte kan je ook hebben als je niet goed afscheid hebt kunnen nemen van het oude. Bij een verbroken relatie bijvoorbeeld komt het vaak voor dat de pijn die de afgeslotenheid geeft niet doorvoeld wordt.

Nog een oorzaak is het te veel meegaan met gebeurtenissen om je heen. Van het meeste nieuws in de wereld word je niet vrolijk. Je kunt er zelfs angstig of depressief van worden. Wat heeft het leven voor zin met zoveel geweld in de wereld? Je wordt meegetrokken in de lagere vibraties van het nieuws en de massagedachten hierover.

Tenslotte kan een gebrek aan wezenlijke verbinding met anderen een belangrijke oorzaak van leegte zijn. Ik heb het dan over echte verbinding vanuit het hart. Hierbij gaat het erover hoe open en echt je durft te zijn in het contact met anderen.

Er bestaan natuurlijk nog andere mogelijke oorzaken. Denk aan beinvloedende energiegolven die over de aarde gaan, of de stand van de sterren en de planeten.

Maar het is niet mijn bedoeling een uitputtende lijst te geven. Waar het om gaat is dat je een gevoel van leegte kunt beschouwen als een belangrijk signaal dat er iets in jou uit balans is. Het gevoel is een uitnodiging om stil te staan en dit te onderzoeken.

Wat kan je eraan doen?
Om er achter te komen wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen is het allereerst belangrijk om niet weg te vluchten van het gevoel van leegte, maar om het helemaal toe te laten. Misschien komt er dan diep verdriet of boosheid naar de oppervlakte. Als dat zo is, laat het er dan zoveel mogelijk helemaal zijn. Wanneer deze blokkade oplost ontstaan ideeën over wat je kunt doen vaak al vanzelf.

Je kunt de leegte ook verwelkomen als een periode waarin je je voorbereid op nieuwe stappen op je pad. Energetisch is het nieuwe in voorbereiding en wordt je energie erop aangepast maar in het aardse is de vorm er nog niet. Dat valt niet altijd mee, het accepteren van die leegte. Je hebt immers liever een vervuld gevoel. Maar als je het doet, valt gelijk een deel van het gevoel van leegte weg. Een valkuil is om te blijven proberen het oude toch nog te laten werken. Dat werkt dus niet.

In alle gevallen is het vinden van verbinding een sleutel om eruit te komen. Verbinding met anderen en verbinding met je ziel, je levensdoel het goddelijke. Verbinding met anderen vind je meestal als je datgene gaat doen wat je werkelijk vreugde geeft, wat je hart heeft en waar je ziel je naartoe leidt.

Soms zit je zo vast in oude gevoelens en pijn, dat door deze blokkades je energieveld is afgesloten van je ziel. In dat geval zal het zinvol zijn om te werken aan die oude pijn zodat je openingen creëert voor je ziel om naar binnen te komen en contact te maken. Zodra die openingen er zijn, kan je al meer verbinding en vreugde ervaren.

Cruciaal is het contact met je ziel. Je kunt het ook 'contact met je bron' noemen, met je goddelijke of ware zelf. Dat komt allemaal op hetzelfde neer. Veel mensen zijn het contact met hun ziel kwijt geraakt. Wat voor methode je ook kiest, er is altijd stilte voor nodig. Stoppen en tijd nemen voor jezelf... in stilte, met een geleide meditatie of met (bijvoorbeeld) Qigong oefeningen. In deze stilte vind je het contact met je bron of werkelijke zelf terug. Het is vanuit dit contact dat je wordt geleid op je pad. Misschien zie je op dat pad niet gelijk een welomschreven doel. Maar het volgen van de signalen van je ziel zal je vreugde geven.

Je kunt ook zeggen: doe dat wat je werkelijk vreugde geeft en je hebt het spoor van je ziel te pakken. Door dit spoor te volgen lost de leegte op.

Wil jij ervaren hoe het is om verbinding te voelen? Wil je meer leven vanuit de werkelijke verbinding met wie je in je diepste wezen bent? Dan is de cursus Leven vanuit Verbinding wellicht iets voor jou! (start: 25 september 2016)